Asociatia Romana de Mediu
Asociatie de utilitate publica
declarata prin HG 447 din 21 Iunie 2018
Certificat ISO14001
no.205340/A/0001/UK/Ro
member of

Despre | Agenda | Parteneri | Lista invitati | Lista participantilor | Prezentari | Galerie

Conferinta Regionala "Societatea Europeana a Reciclarii - Managementul Deseurilor & Autorizatiile de Mediu" REGIUNEA 8 Bucuresti - Ilfov
23 martie 2017, Bucuresti
ORELE 11.00-14.00,
Universitatea Ecologica Bucuresti, Sala Amfiteatru

La inceputul anului 2016, cu ocazia celebrarii a 25 de ani de la infiintarea primelor institutii de stat in Romania, am avut prilejul sa discutam despre probleme de mediu rezolvate, ramase restante sau actuale.

O problema actuala in Romania este situatia padurilor. Daca in 1800 erau 8,500,000 ha padure, in noiembrie 2015 suprafata fondului forestier s-a redus la 6,900,000 ha.

O alta situatie de actualitate este cea a gestiunii deseurilor, colectarea acestora facandu-se inca amestecat. Posibilitatea de a colecta deseurile separat ar duce nu numai la protejarea mediului inconjurator dar si catre implementarea unei economii circulare, deci a unei situatii win-win pentru toti actorii implicati, de la stat - la cetatean – la companii private.

In cadrul aceluiasi eveniment am aflat despre progresele remarcabile facute de Romania, in termeni absoluti, dar si de bilantul acuzator, in termeni relativi, cu privire la urbanism, defrisari si deseuri.

Cu privire la valoarea finantarilor directe in sectorul de mediu, acestea reprezinta 45% din valoarea finantarilor UE in Romania. Cu toate acestea, au fost efectuate plati ce nu depasesc 71% pana la data 31.12.2015, de exemplu – POs Mediu nu a reusit sa utilizeze suma de 5.174 miliarde lei. Cele mai mari nerealizari din punct de vedere valoric sunt raportate in domeniul apa si apa uzata, cu sume necheltuite ce ating pragul de 1 mld euro, dar si in domeniul managementului deseurilor, unde sumele alocate si necheltuite se apropie de valoarea de 400 milioane euro.

Avand in vedere cele de mai sus, in anul 2017 ne propunem sa actionam ca un interlocutor structurat, eficient si reprezentativ al societatii civile alaturi de ceilalti actori institutionali majori din domeniul dezvoltarii durabile din Romania.

In acest sens, consideram oportun organizarea a 8 Conferinte Regionale legate de problemele de mediu existente in Romania si posibile solutii in rezolvarea acestora, pornind de la legislatie, autorizare, conformare, tehnologii, dezvoltare, pana la inovare si cercetare.

Demersul apare ca o necesitate confirmata atat de situatia actuala preocupanta a problemelor de mediu, de necesitatea de a impulsiona colaborarile dintre institutiile publice si cele private pentru utilizarea fondurilor Europene, cat si de amploarea constrangerilor si responsabilitatilor asumate de autoritatile centrale si locale conform statutului de stat membru al Uniunii Europene.