Asociatia Romana de Mediu
Asociatie de utilitate publica
declarata prin HG 447 din 21 Iunie 2018
Certificat ISO14001
no.205340/A/0001/UK/Ro
member of

Conferinta "Schimbari climatice - initiative locale. Solutii concrete pentru Romania"

COMUNICAT DE PRESA

Asociatia Romana de Mediu a organizat in data de 18 martie 2010, Conferinta stiintifica "Schimbari climatice-initiative locale. Solutii concrete pentru Romania", in cadrul celei mai mari expozitii internationale din Romania dedicata protectiei mediului, tehnologiilor "verzi" si managementului surselor alternative de energie - ROMENVIROTEC.

La conferinta au participat reprezentanti ai tuturor structurilor implicate in realizarea de proiecte cu impact asupra mediului, in special cele care combat efectele schimbarilor climatice.

In deschiderea conferintei, domnul Ioan Gherhes, presedintele executiv al Asociatiei Romane de Mediu a mentionat ca "este nevoie de profesionalizarea sectorului de mediu, iar acest lucru nu se poate realiza daca specialistii nu colaboreaz cu legislativul si executivul, Scopul conferintei de astazi,ca de altfel a tuturor actiunilor pe care ARM le deruleaza, este acela de a aduna la aceeasi masa pe toti cei implicati in sectorul de protectia a mediului in Romania si de a gasi solutii concrete pentru imbunatatirea acestuia."

"Actiunea efectiva pentru realizarea proiectelor cu relevanta in protectia mediului trebuie sa revina autoritatilor locale", a declarat Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie, Amenajarea Teritoriului, Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor. Oficialul a atras atentia ca "importanta autoritatilor locale va creste prin finalizarea procesului de descentralizare, dar si prin reorganizarea administrativa si teritoriala ce se preconizeaza. Nu inseamna o reimpartire teritoriala, ci promovarea uneia compatibila cu exigentele europene. Din 2013, fondurile comunitare vor fi acordate cu prioritate regiunilor si mai putin judetelor. In aceste conditii, si problemele de mediu vor putea fi rezolvate mult mai repede", a adaugat Sulfina Barbu.

"Ca autoritate centrala de mediu, trebuie sa fim pragmatici - ce gandim la nivel national sa se aplice la nivel local", a declarat Mircea - Ioan Cotosman, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor. In promovarea proiectelor de mediu, demnitarul a atras atentia ca trebuie sa se tina seama de amprenta de carbon pentru fiecare localitate in parte, dar si de posibilitatile de finantare. "In calitate de autoritate centrala in domeniul protectiei mediului, Ministerul Mediului si Padurilor sprijina realizarea unor astfel de oportunitati de investitii pentru retehnologizare, avand ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Consider ca este necesara promovarea eco-eficientei fara a sacrifica regulile de competitivitate economica, obiectiv ce poate fi atins prin eco - inovare", a precizat Mircea - Ioan Cotosman.

Oficialul a precizat ca Romania a transmis, in martie, ultimul inventar national al emisiilor de gaze cu efect de sera, care indica un nivel al emisiilor cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto pentru prima perioada de angajament 2008-2012. Scaderea a fost determinata, in principal, de reducerea productiei industriale si restructurarea economica", a precizat secretarul de stat.

Prezent la manifestare, Excelenta Sa Robin Anthony Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a declarat ca peste 100 de state si-au asumat deja tinte de reducere a emsiilor de gaze cu efect de sera, dar "ramane un subiect disputat, inclusiv in cadrul UE. Presiunea politica va fi foarte mare", a spus Excelenta Sa. Ambasadorul Marii Britanii a precizat ca pentru a avea rezultate in aplicarea masurilor "verzi", Guvernele trebuie sa puna bazele unor cooperari cu mediul privat.

Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, a sustinut necesitatea unor masuri ferme pentru combaterea efectelor incalzirii globale. Ultimul raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) recomanda reducerea emisiile de gaze cu efect de sera cu valori cuprinse intre 50% si 85%, pana in 2050, pentru a evita consecinte necontrolabile ale incalzirii globale, si recomanda limitarea cresterii temperaturii globale la maximum 2 grade Celsius fata de nivelul preindustrial (sec. XIX). "O crestere a temperaturii medii cu 0,7 grade in ultima suta de ani a dus la ceea ce se intampla acum. La peste 5 grade crestere, nu mai exista viata de Pamant; la o crestere mai mare de 2 grade Celsius, schimbarile sunt ireversibile", a concluzionat Ion Sandu.