Asociatia Romana de Mediu
Asociatie de utilitate publica
declarata prin HG 447 din 21 Iunie 2018
Certificat ISO14001
no.205340/A/0001/UK/Ro
member of

 

Conferinta ARM, Ziua Mondiala a Apei

 

Ziua Mondiala a Apei se sarbatoreste anual In data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sarbatori a fost luata la Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992, relevând astfel importanta pe care o are resursa de apa in viata ecosistemelor si desigur a societatii umane. In România, aceasta zi se sarbatoreste din 1993.

Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune In adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea resurselor de apa, dar desigur si a populatiei.

In ciuda realizarilor impresionante din ultimul deceniu, la nivel mondial, peste 750 de milioane de oameni nu au inca acces la surse sigure de apa potabila si 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilitati privind salubritatea. In acelasi timp trebuie luat vin considerare faptul ca disponibilitatea resurselor de apa este puternic influentata de cresterea populatiei, dezvoltarea economica, schimbarile climatice, schimbarea modelelor de consum etc., factori care trebuie atent evaluati in gestiunea durabila a acestei resurse. Antoine Frerot (Apa, spre o cultura a responsabilitatilor, 2009), atrage atentia asupra faptului ca prognozele pun in evidenta faptul ca zonele aride vor suferi si mai mult de lipsa apei, iar zonele umede, bogate In apa, vor dispune de si mai multa apa.

In fiecare an ONU, luând In consideare problemele cu care se confrunta omenirea in asigurarea surselor de apa necesare dezvoltarii, stabileste tema pentru sarbatorirea zilei mondiale a apei. Pentru acest an tema este Apa pentru Pace.

Aceasta tema are o viziune larga, nu se refera exclusiv la apele transfrontiere care au generat de-a lungul istoriei conflicte, ci si la gestiunea integrata a resurselor de apa, astfel incât sa poata fi asigurata dezvoltarea durabila a tuturor activitatilor dependente de aceasta resursa: apa potabila pentru populatie, apa industriala, apa pentru irigatii si zootoehnice, hidroenegia, pescuit, agrement etc. Sarbatorirea apei atrage atentia asupra faptului ca aceasta nu este doar o resursa naturala pe care o folosim, ci este un drept al omului, fundamental fiecarui aspect al vietii si activitatii sale.

ARM sarbatoreste ziua modiala apei prin aceasta conferinta pentru care beneficiaza de invitati de prestigiu, cu responsabilitati in gestiunea resurselor de apa pe diverse domenii (administratie, populatie, agricultura, energie) si niveluri de abordare (guvernamental, regional, urban).

Conectare online - https://us02web.zoom.us/j/83485014246