Asociatia Romana de Mediu
Asociatie de utilitate publica
declarata prin HG 447 din 21 Iunie 2018
Certificat ISO14001
no.205340/A/0001/UK/Ro
member of
Untitled Document

Aparitii in presa

Reflectarea in presa a evenimentului "Un grad conteaza"

AGERPRES/(Daniel Badea)


Sulfina Barbu a participat, joi, alaturi de mai multi specialisti, la conferinta cu tema 'Un grad conteaza', dedicata constientizarii efectelor schimbarilor climatice.

Agentia Europeana de Mediu /AEM/ a lansat, in decembrie 2009, cu ocazia organizarii Conferintei Natiunilor Unite pe Schimbari Climatice de la Copenhaga, filmul cu acelasi titlul 'Un grad conteaza', in care s-a urmarit calatoria liderilor politici si de afaceri in Groenlanda, experimentand ei insisi efectele dramatice ale topirii calotei glaciare si constientizand efectele la nivel planetar ale schimbarilor climatice, precum si impactul pe care acestea il au asupra societatii si economiei.

Joi, a avut loc la Bucuresti conferinta cu tema 'Un grad conteaza', dedicata constientizarii efectelor schimbarilor climatice.

La eveniment au participat specialisti in domeniu, dar si reprezentanti ai institutiilor statului.

La inceputul lunii februarie, 55 de tari, insumand la nivel mondial aproape 80 la suta dintre emisiile de gaze cu efect de sera, si-au prezentat obiectivele limitarii acestor emisii in cadrul Acordului de la Copenhaga.

Conventia Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (UNFCCC), care are 194 de state membre, nu a furnizat niciun detaliu privind numarul total de tari care si-au manifestat intentia de a se ralia acestui acord.

tarile industrializate (Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana, Canada, Japonia, Australia etc., precum si marile state emergente, au prezentat ONU obiective privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru 2020, in contextul luptei impotriva incalzirii globale cu cel putin doua grade Celsius, insa totalul angajamentelor este departe de atingerea acestei tinte, potrivit AFP. AGERPRES/ (Daniel Badea)

Bucuresti, 25 feb /Agerpres/ - Romania a ramas in urma la nivel de implementare a directivelor europene pe probleme de mediu, pentru rezolvarea acestei situatii fiind nevoie de o colaborare serioasa intre stat si organizatiile pentru protectia mediului, a declarat, joi, presedintele Comisiei pentru administratie publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu.

'Nici legislativul, nici executivul nu pot duce la bun sfarsit ceea ce si-au propus, daca nu colaboreaza cu cei care au contact direct cu zona mediului, in speta asociatii profesionale. Trebuie sa recunoastem ca avem domenii in care suntem in urma la capitolul implementare a directivelor europene. Cred ca cea mai serioasa abordare este sa facem comentarii profesionale inainte de adoptarea actelor normative, nu dupa', a afirmat Barbu, intr-o dezbatere post-Copenhaga, pe tema schimbarilor climatice.

in privinta schimbarilor climatice, oficialul a mentionat ca fiecare dintre locuitorii planetei contribuie la incalzirea globala.

'De prea multe ori, schimbarile climatice au fost prezentate ca un fenomen apocaliptic. Trebuie sa intelegem ca fiecare dintre noi putem contribui la reducerea temperaturilor si a impactului la nivel global', a spus Sulfina Barbu.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, Mircea Cotosman a mentionat si el ca protectia mediului nu trebuie privita din perspectiva apocaliptica.

'Cred ca trebuie sa nu ne aplecam asupra protectiei mediului din perspective apocaliptice, ci mai mult din punct de vedere al evolutiei rasei umane. in mod normal, nu mai este posibil sa poluam, sa distrugem mediul, pentru ca ne-am civilizat', a apreciat Cotosman.

Prezent la evenimentul organizat, joi, de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), presedintele executiv al Asociatiei Romane pentru Mediu (ARM 1998), Ioan Gherhes, a punctat faptul ca, in Romania, este nevoie de profesionalizare in domeniul protectiei mediului.

'Avem multe lucruri de facut care tin de bun simt, inainte ca oamenii de stiinta sa-si dea cu parerea despre schimbarile climatice', a precizat Gherhes.

Sursa: Green report

Sulfina Barbu: Fiecare om poate contribui la ameliorarea schimbarilor climatice

Joi, 25 Februarie 2010 - 12:29

"De prea multe ori, schimbarile climatice au fost prezentate ca un fenomen apocaliptic. Trebuie sa intelegem ca fiecare dintre noi putem contribui la reducerea temperaturilor si a impactului la nivel global", a declarat astazi Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, in cadrul unei de dezbateri post-Copenhaga pe tema schimbarilor climatice.

Sulfina Barbu, Iosif Nagy, noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), si Mircea Cotosman, secretar de stat in Ministerul Mediului si specialist in domeniul protectiei mediului, au luat parte astazi la o sesiune de dezbateri pe tema incalzirii globale. In cadrul evenimentului a avut loc si lansarea filmului "Un grad conteaza", care prezinta efectele emisiilor de gaze cu efect de sera asupra temperaturilor globale.

La doar patru zile de la instalarea in functie, Iosif Nagy, noul presedinte ANPM, a declarat ca va continua activitatea pe care a avut-o in calitate de presedinte al Societatii Nationala a Apelor Minerale, in domeniul protejarii mediului si a resurselor naturale.

La randul sau, Ioan Gherhes, presedintele Asociatiei Romane de Mediu, a declarat ca este nevoie de profesionalizarea sectorului de mediu, iar specialistii ar trebui sa colaboreze cat mai bine cu legislativul si executivul, oferind chiar exemplul conferintei in desfasurare.